063/30-60-22
Laka porudžbina i brza dostava

Uputstvo za održavanje kože

Koža je najstariji materijal za izradu obuće i odeće.

Koža ima jedinstvene osobine i shodno tome zahteva pravilan tretman i održavanje.

Koža kao jedinstven prirodan materijal ima više bitnih karakteristika. Ona propušta vodenu paru, diše, upija vlagu, otporna je na trljanje i ima veliku mogućnost regeneracije.

Postoji više vrsta kože:

-NAPA, BOX tj. prirodna koža sa punim licem - čvrsta i mekana, ovčija, kozja, goveđa (juneća ili teleća) i najčešće se upotrebljava za izradu obuće.

-NABUK (NUBUK) - prirodna koža sa prednjom obrušenom stranom koja koži daje lep izgled i tip i baršunast fini opip.

-VELUR - teleća, ovčija, goveđa ili svinjska koža čiji je mesnati deo fino obradjen i obrušen.

Preporuke za pravilnu negu obuće:

Cilj svake nege obuće je sačuvati njene osnovne osobine i izgled. Kožu je potrebno zaštiti od vlage.

Zaštita prirodnim sredstvima (na bazi prirodnih krema i imajlina) je najvažniji deo nege kožne obuće i najbolja zaštita od vremenskih nepogoda koja obavlja zaštitu i čuva vrednost obuće.

Obuća se mora redovno čistiti i biti suva, a način čišćenja zavisi od vrste materijala.

Nakon izuvanja, u kožnu obuću je potrebno staviti novinski papir jer će on izvući suvišnu vlagu, sačuvati izgled, mekoću i vek trajanja.

Osnovna sredstva za negu obuće su četke, sundjeri, kreme i impregnacijski sprejevi.

Ukoliko je kožna obuća izradjena od NAPE ili BOXA, postupak je sledeći. Suvom četkom skinuti prašinu i slojeve stare kreme. Nakon toga, namazati novim slojem kreme, ostaviiti da malo upije i iščetkati. Za visok sjaj se može koristiti krzno ili "ženske čarape".

U zimskim i kišnim danima se može koristiti impregnacijski sprej i na taj način spriječiti prodor vlage do nogu. Medjutim, ne proporučujemo stalnu upotrebu inpregnacijskih sprejeva i krema na bazi silikona iz razloga što isti oštećuju gornji sloj i boju kože koja potom na raznim temperaturama puca.

Ukoliko se radi o NUBUK koži, isključivo se koriste posebne četke za nubuk ili sundjeri. Ukoliko je u pitanju veće zaprljanje postoje gumice pomoću kojih materijal čuva svojstva.

Četka se sastoji od gumiranih vlakana i uskog ruba prilagođenog teško dostupnim delovima obuće.

Za VELUR postoji sundjer ili četka za čišćenje Velura. Nakon toga se koristi Velur- Nubuk sprej. Upotreba spreja se ne preporučuje češće od jednom dnevno, jer zbog kisjelosti znoja tamno bojena koža može pustiti boju.

Kada je u pitanju lakirana koža, prvo je treba očistiti krpom a zatim naneti namensku tečnost za lakiranu kožu. Kada upije lak, lagano protrljati obuću kako bi se dobio sjaj.